Χαιρετισμός Προέδρου

Χαιρετισμός του Προέδρου του Ιδρύματος ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ

«για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος»

Η Εκκλησία είναι χώρος και τρόπος συνάντησης, είναι χώρος κοινωνίας.

Στους κόλπους της, η αγάπη γίνεται σύνδεσμος, πρώτα με τον Θεό και κατόπιν με τον συνάνθρωπο, τον αδελφό, τον «πλησίον», την εικόνα του ίδιου του Θεού, που περιμένει σχέση και επικοινωνία.

Όπως η πόλη για τους προγόνους μας δεν υπήρξε απλώς ένας τόπος με κτίρια, αλλά οι ίδιοι οι άνθρωποι, που την κατοικούν και σχετίζονται μεταξύ τους, έτσι και η Εκκλησία αποτελεί ένα σύνολο ανθρώπων, συγκροτημένων σε σώμα μυστικό, με κεφαλή τον ίδιο τον Χριστό και μέλη όλους εμάς, έτοιμους να μοιραστούμε τον πλούτο του νου και της καρδιάς μας.

Και όπως η αρχαία πόλη γεννούσε πολιτισμό, δηλαδή τρόπους αρμονικής συνύπαρξης, εκφρασμένους με έργα καλλιτεχνίας, έτσι και η Εκκλησία, πέρα από την σωτηριολογική της αποστολή, εκφράζει με ανάλογα καλλιτεχνήματα τη χαρά της συνάντησης με τον Θεό και την αγάπη ανάμεσα στα μέλη της.

Η μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας δεν εξαντλείται λοιπόν στα όρια ενός ναού, μένοντας αποκομμένη από το σύνολο της καθημερινής ζωής και της ευρύτερης κοινωνίας. Αντίθετα, γίνεται πρώτη ύλη, έτοιμη να μετασχηματιστεί σε έργα ομορφιάς, έργα Τέχνης, έργα πολιτισμού, προερχόμενα από ανθρώπους πνευματικούς, δηλαδή, ευαίσθητους, ευγενείς, ταλαντούχους και ανιδιοτελείς. Σ΄ αυτήν την έξοδο προς τον κόσμο, η Τέχνη γίνεται μέσον έκφρασης, δημιουργίας και επικοινωνίας. Από το προαύλιο του ναού, με μουσική, χορό, εικόνα και λόγο, ξεκινά ένα πανηγύρι χαράς και από κει απλώνεται προς όλους, καλώντας τους σε συμμετοχή και μοίρασμα καρδιάς.

Τέτοιοι καλλιτεχνικοί καρποί είναι ιδιαίτερα πλούσιοι και πολύμορφοι στη δική μας Ελληνορθόδοξη παράδοση, καθώς βρισκόμαστε κληρονόμοι ενός ιδιαίτερου πολιτισμού, που γεννήθηκε από τη συνάντηση της αρχαίας Ελλάδας με την χριστιανική μας πίστη. Ενός πολιτισμού, που περιμένει διαφύλαξη, ανάδειξη και ανανέωση.

Αυτό το έργο αναλαμβάνει ο νεοσύστατος Φορέας Πολιτισμού της τοπικής μας Εκκλησίας. Σε εποχές διάσπασης και αποξένωσης, επιστρατεύει τον Πολιτισμό, για να ενώσει τους ανθρώπους και να τους μεταφέρει μηνύματα χαράς και ελπίδας. Συγχρόνως όμως αναλαμβάνει να μυήσει και να εκπαιδεύσει τις νέες γενιές, προσφέροντας τους ευκαιρίες δημιουργίας και τρόπους ανθρώπινης επαφής.

Στην αποστολή αυτή –μια ιδιότυπη πολιτιστική ιεραποστολή- επιστρατεύτηκαν άνθρωποι με εμπειρία μακρόχρονη και ευαισθησία επιβεβαιωμένη, κατά την μακρά τους θητεία σε όλους τους τομείς του Πολιτισμού. Άνθρωποι, που θέλησαν να προσφέρουν τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια της τοπικής μας Εκκλησίας να αναζωογονήσει τους ανθρώπινους δεσμούς και την ποιότητα ζωής της πόλης μας και όλης της Μαγνησίας, μιας περιοχής με μεγάλη παράδοση και πλούτο πολιτισμού.

Σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα. Η προετοιμασία όμως υπήρξε μακρόχρονη και συστηματική. Με την ίδια επιμονή θα συνεχίσουμε. Στην προσπάθεια αυτή, προσπάθεια χαράς, ελπίδας και δημιουργίας, είστε όλοι ευπρόσδεκτοι.

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΟΥ

ΙΓΝΑΤΙΟΣ