ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ «10 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ

της Βασιλικής Πέρκα

«10 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»

 

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, στις 7.00 το βράδυ στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΛΙΝΘΟΚΕΡΑΜΟΠΟΙΙΑΣ Ν. & Σ. ΤΣΑΛΑΠΑΤΑ , θα πραγματοποιηθεί ακόμη μια πολύ σημαντική εκδήλωση.

Έκθεση Γλυπτικής, που έχει τον τίτλο: «10 Χρόνια Δημιουργίας», και έχει αναδρομικό χαρακτήρα. Περιλαμβάνει δείγματα δουλειάς της επιτυχημένης γλύπτριας Βασιλικής Πέρκα, της τελευταίας δεκαετίας, που εξακολουθεί να δημιουργεί με πηλό, υλικό δύσκολο και ευάλωτο στην επεξεργασία του.

Κατόπιν των αρχικών της αναζητήσεων, αποφάσισε να επικεντρωθεί στην ανθρωποκεντρική όψη της γλυπτική της, αλλά με τις νέες  δημιουργίες της επεκτείνεται περισσότερο στο φυσικό περιβάλλον, δημιουργώντας μια πρόταση αγαθής συνύπαρξης.

Τρεις είναι οι ενότητες των έργων που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση.

Η  Πρώτη περιλαμβάνει ανθρώπινες φιγούρες σε φυσικό μέγεθος. Αυτές είναι αποδομένες στιβαρά, κάποιες  μετωπικές και στατικές, που μας παραπέμπουν στη μεγάλη παράδοση της Αρχαϊκής γλυπτικής και άλλες στραμμένες κατά τρία τέταρτα με έντονη κίνηση ζωντανή και χαριτωμένη.

Η Δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει μια σειρά μουσικών και χορευτών σε μικρότερο του φυσικού μέγεθος. Μοναχικές φιγούρες οι περισσότερες με δεσπόζουσα αυτή του ζεϊμπέκη, αλλά και ζευγάρια χορευτών, με δυναμική κίνηση και ένταση  αποτυπώνουν την προσπάθειά τους να ακολουθήσουν το ρυθμό.

Η Τρίτη ενότητα αναφέρεται στο ζωικό και φυτικό βασίλειο. Πουλιά (πελαργοί, γλάροι, περιστέρια), σκυλιά, γάτες που μας γυρίζουν πίσω  στην αρχαία αιγυπτιακή γλυπτική, καθώς και ένας όνος, επιπλέον και ελιά κυρίαρχο δένδρο στη χώρα μας με πολλαπλούς συμβολισμούς.

Όλα αυτά είναι σε φυσικό μέγεθος ρεαλιστικά, άλλα στατικά και άλλα σε κίνηση, ζωγραφισμένα  νατουραλιστικά και με λεπτομερή απόδοση.

Η Ιστορικός Τέχνης, Μάγδα Κουμπαρέλου, που θα προλογίσει την έκθεση της γλύπτριας, αναφέρει χαρακτηριστικά στο σημείωμά της:

-«Σε μια εποχή, όπως αυτή που διανύουμε, επαναπροσδιορισμού δεδομένων αξιών σε όλα τα επίπεδα και σε αυτό της τέχνης, η γλυπτική της Βασιλικής Πέρκα μας προβληματίζει, μας υπενθυμίζει και κυρίως  επαναφέρει και ανατροφοδοτεί την ατομική και συλλογική μνήμη. Στην απόλυτα κατευθυνόμενη και εμπορευματοποιημένη εικόνα  όπως είναι αυτή του σήμερα που κατακλύζει την καθημερινότητά μας , η Πέρκα μας παραδίδει με τα γλυπτά της μια καθαρή ματιά, αντίστοιχη αυτής των παιδιών με το καθαρό βλέμμα, και μας προτείνει μια διαχρονική πολυπολιτισμική φιλοσοφική προσέγγιση σε αυτή».

Η Βασιλική Πέρκα γεννήθηκε στα Τρίκαλα.

Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από το 1991 έως το 1996 στο εργαστήριο του Θόδωρου Παπαγιάννη και Ε. Πανουργιά. Παράλληλα παρακολούθησε το εργαστήριο Αγιογραφίας και Νωπογραφίας.

Το 1994 ως υπότροφος του προγράμματος Erasmus φοίτησε στην Academie de Beaux Arts στις Βρυξέλες στο τμήμα της γλυπτικής και χαρακτικής.

Αφού πειραματίστηκε με διάφορα υλικά (μάρμαρο, ξύλο) εκτιμώντας τις πλαστικές και εκφραστικές ιδιότητες του πηλού, δουλεύει μέχρι σήμερα μ’ αυτό το υλικό προσθέτοντας ταυτόχρονα και χρώμα.

Το 1995 πήρε υποτροφία έτους από το ΙΚΥ και το 1996 αποφοίτησε με άριστα.

Από το 1996 έως το 1998 έζησε και εργάστηκε στη Ρώμη. Είχε εκεί την ευκαιρία να μελετήσει από κοντά τους μεγάλους δασκάλους της Αναγέννησης και να παρακολουθήσει την πορεία της μοντέρνας τέχνης.

Από το 1999 ως το 2003 δίδαξε στο τμήμα κεραμικής του  Δημοτικού ΙΕΚ Βόλου.  Από το 2001 εργάζεται στη Μέση εκπαίδευση.

Έχει πραγματοποιήσει πέντε ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

 

Η «Μαγνήτων Κιβωτός», με την εκδήλωση αυτή, συνεχίζει τη συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, στο πλαίσιο «Μνημονίου συνεργασίας» που έχει υπογραφεί προ μηνών. Για τον λόγο αυτό, θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει την εκδήλωση, εκπρόσωπος του Π.Ι.Ο.Π.

Την όλη εκδήλωση θα κλείσει με χαιρετισμό του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιο και  πρόεδρο της «Μαγνήτων Κιβωτού».