Κωνσταντινούπολη – Η πόλη των αναμνήσεων, του Πατριαρχείου, της Χάλκης

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Κωνσταντινούπολη, η πόλη των αναμνήσεων, του Πατριαρχείου, της Χάλκης…», πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Φεβρουάριου 2015, στις 18.00, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος (Κ. Καρτάλη – Αν&. Γαζή). Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο φορέας πολιτισμού “Μαγνήτων Κιβωτός, για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος”, το 6ο Γυμνάσιο Βόλου, ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 6ου Γυμνασίου Βόλου και το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.).

Τον συντονισμό της προσπάθειας είχε η καθηγήτρια – Φιλόλογος του 6ου Γυμνασίου, Βασιλική Πατσαρούχα, υπεύθυνη του πολιτιστικού προγράμματος «Από το Ίλιον στη γη της Ιωνίας, ταξιδεύουμε αναζητώντας τη γνώση και τη Σοφία… με την παιχνιδιάρικη γνώση του Καραγκιόζη».

Σημειώνεται πώς οι διοργανωτές δέχθηκαν τρόφιμα μακράς διάρκειας για τις ανάγκες των Σπιτιών Γαλήνης των Ιερών Ναών της Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, μετά τους χαιρετισμούς των διοργανωτών, των επισήμων και των φορέων, περιελάμβανε προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ που δημιούργησε το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών με αφορμή την 50η επέτειο από την αποφοίτηση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α”. Το ντοκιμαντέρ είχε θέμα «Η Σιωπηλή Σχολή – Μια αναδρομή στην ιστορία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης», σε σκηνοθεσία Ειρήνης Σαρίογλου – Μαρίας Λεοντάρη και πρωτότυπη μουσική του Βασίλη Δημητρίου.

Με την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ η εκδήλωση συνεχίστηκε με την τοποθέτηση του Αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνού Κιαμέτη, Πρωτοσύγκελλου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, με θέμα «Θεολογική Σχολή της Χάλκης: Η ενσάρκωση ενός πατριαρχικού οράματος».

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της διδακτορικής διατριβής της Γενικής Γραμματέως του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. Ειρήνης Σαρίογλου, Καθηγήτριας Πανεπιστήμιου της Κωνσταντινούπολης, με θέμα «Η επιρροή της Τουρκικής Πολιτικής επί της Ελληνικής Εκπαίδευσης στην Πόλη 1923-1974».

Τέλος, η αυλαία της εκδήλωσης έπεσε με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου, του 6ου Γυμνασίου Βόλου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου.